ÇEKİ DEMİRİ SİSTEMİ/Avrupa Topluluğu EC94/20 standardı belgesine sahip cekidemiri . kullanırız USTA MÜHENDİSLİK OTO DİZAYN ARAÇ PROJE FİRMASI
Araç Çeki Demiri İle Araç Çekerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Yolda seyir halindeyken çoğu zaman araçların arkasına çeki demiri kanca aparatla bağlanarak çekilen sandallar, karavanlar ya da başka araçlar görürüz. İşte bu çekim işlemini sağlayan demir aparatın adı araç çeki demiridir. Gerek ticari gerek bireysel amaçlarla kullanılan çeki demiri ile araç çekerken olası zararlardan kaçınmak için tedbirli olmak gerekir. Peki, araç çeki demiri ile araç çekerken nelere dikkat edilir?
Otomobilimizi sürerken yanımızdan başka bir araca bağlı sandallar, tekneler, karavanlar ya da başka araçların geçtiğini mutlaka görmüşüzdür. Hatta bazen tatile gittiklerini düşünerek onların yerinde olmayı hayal etmişizdir. Biz bunları düşünürken, araç çeki demiri ile bir yük taşıyan aracın sürücüsü, aynı anda birçok şeye dikkat etmeye çalışır. Peki, araç çeki demiri ile araç çekerken nelere dikkat etmeliyiz?
Çeki demiri, araçlara römork veya karavan çekebilmeleri için monte edilen topuzlu veya kilitli bir aksamdır. Kullanım özellikleri açısından sabit ya da portatif topuzlu olarak ikiye ayrılır. Portatif topuzlu olanlar da, çıkartıldığında yeri dışarıdan belli olanlar ve olmayanlar diye iki alt kategoriye ayrılır.
Hangi modeli seçmiş olursak olalım, araç çeki demiri ile trafikte seyahat etmek için bazı kurallara riayet etmemiz gerekir. Mesela çeki demirinin aracımızın marka ve modeline uygun olarak üretilmiş olması son derece önemlidir.
Çeki demiri aracınıza zarar vermez!
Çeki demirleri, elektrik bağlantı kitleri ile birlikte kullanılır. Bu kitler, aracımızdan aldığı elektrik ve sinyal bilgisini çekilen römork ya da karavanın sinyal sistemine iletir. Elektrik kitleri, universal ya da araca özel olmak üzere iki türlüdür. Aracımıza çeki demiri takarken bunları araştırmalı ve aracınız için doğru olan çeki demirini tercih etmeliyiz.
Çeki demiri montajı sırasında aracının zarar görüp görmeyeceğini merak edenler için de şu bilgiyi paylaşalım:
Çeki demiri takılırken, aracınıza herhangi bir kesme, delme veya kaynak işlemi uygulanmaz. Çeki demiri, otomobil üreticisinin hazırlamış olduğu bağlantı noktalarında vida somunlarla bağlamak takmak suretiyle aracınıza monte edilir. Dolayısıyla çeki demirinin sökülmesi durumunda geride herhangi bir iz kalmaz.
Bu belgeye sahip olan çeki demirini alın.
Araca Takılacak çeki demirinin Avrupa Topluluğu EC94/20 standardı belgesine sahip cekidemiri . kullanırız USTA MÜHENDİSLİK OTO DİZAYN ARAÇ PROJE FİRMASI Bu belgeye sahip olmayan çeki demirlerinde güvenlik sorunları yaşanabileceği gibi araç ruhsatına işletmek de mümkün olmayacaktır, Nedeni ise araç proje onayı olmaz TSE onayı alınamaz araç proje onaylanmaz çeki demiri alırken bu detayı da unutmayın. ÇEKİ demiri her araç üreticisin montaj yerlerine göre üretilmiş çeki demiri üretici firmalarının test lerinden geçmiş çeki demirinin Avrupa Topluluğu EC94/20 standardı belgesine göre almış cekidemiri kullanılır .
Araç çeki demirini ruhsata işletmeyi unutmayın!
Çeki demirinin, aracınıza, yetkili
USTA MÜHENDİSLİK
montaj yerlerinde takılmasına da dikkat etmelisiniz.
Dolayısıyla mekanik ve elektrik işlemlerden oluşan çeki demiri montajı, profesyonel bir biçimde gerçekleştirilmelidir.
Araç çeki demirinin montajının ardından çeki demirini araç ruhsatına işletmeyi de ihmal etmeyin. Bu işlem şu şekilde olmaktadır:
Aracınızın uygunluk belgesine göre,
TSE’den onaylı araca özel bir proje çizilir.
Bu proje ile birlikte aracın TSE araç inceleme merkezinde çeki demiri montaj muayenesi gerçekleştirilir.
ÇEKİ DEMİRİ TSE onayı VE ÇEKİ DEMİRİ TAKMA MONTAJ
USTA MÜHENDİSLİK
UZMAN KADROSU TARAFINDAN YAPILIR
aracın Muayene gidilerek, veya muayenesi varsa noter de ruhsatta gerekli değişiklikler yapılır. Çeki demirini ruhsata işletmediğiniz takdirde, olası trafik uygulamalarında cezai işlem ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Römork çekerken dikkat edin!
Araç çeki demirinin seçimi, montajı ve izni ile ilgili detaylara değindikten sonra, gelelim bu aletle araç çekerken nelere dikkat etmeniz gerektiğine. Aracınızla, teknik belgesinde belirtilen belli bir ağırlığa kadar römork çekebilirsinizancak bu ağırlığı aşmamaya özen gösterin.
Römork çekerken, römorkun dengeli yüklenmiş olması gerektiğini unutmayın. Bununla birlikte, çeki demirine binen düşey ağırlığın otomobillerde en çok 75 kg olmasına da özen gösterin.
Seyahat esnasında, aracınızın ve römorkunuzun yürür aksamının sorunsuz olması için, çeki topuzuyla römork ölçüleri önem arz eder; ayrıca römorkun soket bağlantısıyla, aracın soket bağlantısının aynı normda olması da önemlidir. Özellikle boş römork ile seyahat ederken römorkun savrulabileceğini unutmayın.
Dolayısıyla römork çekerken, römorkun ve aracın ağırlıkları, römorkun aerodinamik yapısı ve yolun durumu gibi birçok etkenin sürüş hızını etkilediğini göz önünde bulundurmalısınız. Güvenli bir sürüş için, römorkun seyir için belirlenen hız limitini aşmayın ve gerektiği anda güvenli bir şekilde durabilecek hızda yolunuza devam etmeye özen gösterin.
- ARAÇ PROJESİ ANKARA:ÇEKİ DEMİRİ MONTAJ ARAÇ PROJE VE OKUL TAŞITI DİZAYNI MONTAJLARI ARAÇ PROJE ANKARA
- USTA MÜHENDİSLİK İŞ ALANLARI